
De wetenschappers van MITH starten een klinisch translatie project voor innovatieve beeldvorming voor een betere besluitvorming in colorectale kanker.
Het drie-jarige project voorstel is goedgekeurd en wordt gesponsord door Kom op tegen Kanker.
Chirurgie blijft een belangrijke stap in de behandeling van patiënten met colorectale tumoren. Dit project heeft als doel de laatste stappen te zetten om een nieuw fluorescent contrastmiddel, dat succesvol is getest in diermodellen, naar de patiënt te brengen. Dit contrastmiddel verbetert het onderscheid tussen gezond en tumoraal weefsel, waardoor de chirurg tijdens de operatie beter wordt geleid. Hierdoor zou niet alleen de overlevingskans toenemen, maar ook de kwaliteit van leven bij deze patiënten verbeteren. Door met meer zekerheid al het tumorweefsel te verwijderen en tegelijkertijd meer gezond weefsel te sparen, worden mogelijke bijwerkingen verminderd.
De huidige klinische vertaling van het product zal volledig plaatsvinden binnen de onderzoekscentra van de VUB. Het contrastmiddel zal worden ontwikkeld onder cGMP-kwaliteit in de 'Vector Development Unit', een geavanceerd laboratorium van de VUB dat specifiek hiervoor in samenwerking met het UZ Brussel is opgezet. Prof. dr. Nick Devoogdt staat aan het hoofd van de 'Vector Development Unit'. De ontwikkeling van het product zal nauw samenwerken met medisch specialisten op het gebied van heelkunde (Prof. dr. Daniel Jacobs, dr. Ellen Van Eetvelde en dr. Jasper Stijns), moleculaire beeldvorming (dr. Jens Debacker), radiotherapie (Prof. dr. Mark De Ridder) en farmacie (Prof. dr. Apr. Vicky Caveliers) van het UZ Brussel. Dit alles met als doel om zo snel mogelijk na afronding van dit project over te gaan tot een klinische studie.